media


Generatoare de Curent, Generator de Curent, Generator Electric


Pentru a veni in ajutorul dumneavoastra, va punem la dispozitie cateva sfaturi cu privire la alegera unui generator de curent electric ,cat mai bine dimensionat pentru nevoile si bugetul alocat.


La alegerea unui generator de curent electric trebuie sa tinem cont de cateva din caracteristicile esentiale ale respectivului generator de curent.


Din aceste caracteristici ale generatorului de curent rezulta : pretul , eficienta si simplitatea in exploatare, utilitatea, costrurile de exploatare si intretinere


Dintre caracteristicile generatorului de curent ce trebuiesc luate in seama  inaintea deciziei de achizitionare ,noi consideram ca fiind determinante urmatoarele:


1. Puterea Furnizata de respectivul Generator de curent


2. Tensiunea furnizata de respectivul Generator de curent


3. Sistemul de pornire cu care este dotat Generatorul de curent


4. Tipul de combustibil folosit de motorul ce antreneaza respectivul Generator de curent


5. Regimul de lucru in care urmeaza sa functioneze respectivul Generator de curent


6. Carcasa ( caroseria ) respectivului Generator de Curent


In prezentul articol o sa tratam pe scurt fiecare din cele 6 puncte de mai sus, pe care noi le consideram determinante in alegerea unui generator de curent electric, urmand sa dezvoltam in urmatoarele articole , separate, fiecare punct in parte.


1. Puterea Furnizata de respectivul Generator de curent


- Puterea generatorului de curent ce ne este necesar se determina in functie de puterea si tipul consumatorilor ce urmeaza a fi alimentati din generatorul de curent .


- Este caracteristica tehnica cea mai importanta in dimensionarea corecta a unui generator de curent electric.


Atentie ! Trebuie tinut cont de tipul consumatorilor nu doar de puterea lor. Cosnumatorii se impart in doua categorii :

Consumatorii inductivi sunt acei consumatori ce la pornire consuma mai mult decat in regim nominal de functionare, printre acestia amintim : motor electric, frigider, aer conditionat, pompa de apa, hidrofor, bormasina electrica, flex, neon, masina de spalat rufe, aparat de sudura …etc


In cazul acestor consumatori , pentru dimensionarea corecta a unui generator de curent electric ,este necesar sa determinam curentul absorbit la pornire.


Consumatorii rezistivi sunt acei consumatori ce nu consuma mai mult in momentul pornirii decat in regim de functionare, printre acestia amintim: becuri cu filament, calorifere electrice, plite electrice, resouri electrice, televizoare, radio, cuptor electric.. etc


In cazul acestor consumatori, pentru a determina puterea ,generatorului de curent este suficient sa insumam puterile lor.In functie de tipul consumatorilor trebuie tinut cont si de curentul absorbit la pornire, astfel, in cazul uni consumator inductiv ,curentul absorbit la pornire va fi de cateva ori mai mare decat curentul de functionare, in acest sens generatorul de curent va trebui astfel dimensionat incat sa poata acoperi curentul de pornire al respectivului consummator, in caz contrar generatorul de curent nu va furniza puterea necesara pornirii consumatorului.


Ex: Daca doresc sa alimentez un hidrofor de 750W dintr-un generator de curent electric , generatorul va trebui sa aibe disponibila o putere de cel putin 2.5 ori mai mare decat puterea nominal a hidroforului respectiv.  Adica generatorul va trebui sa fie de 750W*2.5=1850W ( minim )


Nota: La fiecare caz in parte acest factor de 2.5ori la pornire, poate fi mai mare, in functie de caracteristicile constructive ale respectivului hidrofor luat ca exemplu cat si a conditiilor de exploatare.2.Tensiunea furnizata de respectivul Generator de curent


Generatoarele de curent , in functie de tensiunea furnizata , sunt de doua feluri:


Generator de curent electric monofazat ( 230 Volti )


Generator de curent electric trifazat ( 400 Volti si 230 Volti )


In functie de tipul consumatorilor electrici ce trebuiesc alimentati ,se alege unul din cele doua tipuri de generatoare de curent electric     ( monofazat sau trifazat )


Atentie ! Nu alegeti un generator de curent trifazat daca aveti de alimentat doar consumatori monofazati. Daca aveti de alimentat consumatori monofazati ( 230 Volti ) alegeti un generator doar monofazat ! Generatorul de curent electric trifazat nu va furniza intreaga sa putere intr-un singur circuit ( pe o singura faza ci o va imparti pe cele 3 faze )


Exemplu : Un generator de curent electric monofazat cu o putere nominal de 3 KW poate alimenta un calorifer electric de 3 KW. Daca as dori alimentarea respectivului calorifer cu ajutorul unui generator de curent electric trifazat, acesta ar trebui sa furnizeze o putere nominala de minim 5 KW pentru a avea disponibil intr-o singura faza puterea de 3 KW necesara alimentarii caloriferului din exemplul nostru.
Deci in acest caz daca vom folosi un generator de curent trifazat acesta ar trebui sa aibe o putere de minim 5 KW pe cata vreme daca generatorul de curent ar fi doar monofazat ar fi suficient un generator de curent de 3 KW ( de aici o diferenta mare de pret, dimensiuni, greutate, consum,intretinere… etc )


Vom dezvolta si argumenta mai pe larg intr-un articol separat, alegerea generatorului de curent monofazat sau a generatorului de curent trifazat.


3.Sistemul de pornire cu care este dotat Generatorul de curent


In functie de sistemul de pornire generatoarele de curent se impart in :


Generator de curent cu pornire la sfoara


Este acel generator de curent ce porneste tragand de o sfoara ( la fel ca si in cazul motoarelor de barca sau de drujba de ex. )
Avantajele acestui tip de generator de curent sunt : pret redus, greutate mai mica.


Generator de curent cu pornire electrica ( la cheie )


Este acel generator de curent ce porneste actionand o chei de contact ( la fel ca la un autoturism, diferenta constand in faptul ca generatorul de curent cu motor pe benzina este dotat cu soc manual, ce trebuie actionat la pornirea motorului ).


Avantajele acestui tip de generator de curent sunt : simplitatea in utilizare , el putand fi pornit fara efort.


Nota : Unele Generatoare de curent sunt echipate cu ambele sisteme de pornire, atat la sfoara cat si electric !


Generator de curent cu pornire automata


Este acel generator de curent ce poate fi dotat ( optional ) cu AAR ( Automat de Aclansare a Rezervei )si care in general este folosit ca sursa de energie de rezerva.


Generatoarele de Curent cu pornire automata  se momteaza in retea , in paralel cu aceasta. Acest tip de generator de curent ,dotat cu AAR ,porneste automat la sesizarea lipsei tensiunii de la retea, suplinind-o pe aceasta si se opreste tot automat in momentul revenirii curentului la reteaua electrica.


Nota: In majoritatea cazurilor generatoarele de curent cu pornire automata, fiind destinate uzului rezidential, sunt dotate cu carcase de insonorizare si protectie la intemperii, ele fiind de regula montate la exterior, in aer liber .


4.Tipul de combustibil folosit de motorul ce antreneaza respectivul Generator de curent


Generatoarele de curent electric sunt actionate de motoare termice alimantate pe benzina sau motorina ( diesel )


In functie de situatie se poate opta pentru alegerea unui generator de curent pe benzina sau a unui generator de curent pe motorina ,fiecare din cele doua tipuri avand avantajele sale, alegerea facandu-se in functie de fiecare caz in parte ( vom dezvolta acest capitol intr-un articol separat)


Printre  avantajele  generatorului de curent cu motor pe benzina:


- Pret de achizitie mai mic


- Nivel de zgomot mai mic decat in cazul celor cu motor pe benzina ( daca luam spre comparatie acelasi tip de carcasa )


- Greutate mai mica si deci mobilitate mai mare


- Dimensiuni ceva mai reduse.


Printre  avantajele  generatorului de curent cu motor pe motorina:


- Costuri de exploatare mai reduse in timp


- Pornire in orice conditii ( desi se crede ca generatorul de curent pe benzina porneste mai bine in caz de temperaturi extreme este bine de stiut ca generatorul de curent cu motor diesel porneste mai usor decat cel pe benzina, cu conditia ca motorina sa fie de calitate si fara urme de apa )


- Posibilitatea automatizarii ulterioare daca generatorul este dotat cu sistem de pornire electrica. ( deoarece nu este nevoie de actionarea manuala a socului ca in cazul generatorului de curent cu motor pe benzina )


- Fiabilitate sporita ( se preteaza la un numar mai mare de ore de functionare )


Vom reveni cu articole dedicate acestui subiect ( generator de curent pe benzina sau pe motorina ? )


5. Regimul de lucru in care urmeaza sa functioneze respectivul Generator de curent electric


In functie de regimul de lucru al generatorului de curent putem opta pentru un generator de curent pe benzina , un generator de curent pe motorina cu motor la 3000 roatii/min sau un generator de curent pe motorina cu motor la 1500 roatii/min.


Daca generatorul de curent urmeaza a fi lolosit pentru un regim de max. 8-10 ore/ zi se poate opta pentru un generator de curent cu motor pe benzina.


Daca generatorul de curent urmeaza a fi folosit intr-un regim mai intensiv de lucru este indicat sa folosim un generator de curent cu motor pe motorina , motor ce functioneaza la 3000 rot/min sau 1500 rotatii/min daca regimul de functionare al generatorului de curent este unul greu ( lucreaza 16-24 ore/zi, continuu, ca sursa principala de energie ).


6.Carcasa ( caroseria ) respectivului generator de curent


Generatoarele de curent cu motor pe benzina nu au carcasa de insonorizare si nici protectie la intemperii ( nu pot sta in ploaie sau ninsoare fara o protectie )


Generatoarele de curent cu motor pe motorina se impart in doua categorii, unele sunt montate pe cadru de metal, fara carcasa ( sunt mai ieftine, mai usoare, in schimb au un nivel de zomot mai mare si nu au protectie la factorii de mediu) si generatoarele de curent electric dotate cu caracasa de insonorizare ( sunt mult mai silentioase, se preteaza uzului in zone rezidentiale, sunt protejate la intemperii si se pot monta afara ,chiar daca ploua pe ele, fara a mai fi necesara protejarea lor. )


Nota: Nu recomandam construirea artizanala a unuie carcase de protectie pentru generatorul de curent deoarece in acest caz va exista riscul ca generatorul de curent respectiv sa nu isi mai poata face racirea corecta, acest fapt ducand la deteriorarea ireversibila a generatorului de curent. Carcasele cu care sunt dotate generatoarele de curent sunt proiectate de asa natura incat aerul ce urmeza a circula prin interiorul lor sa asigure racirea motorului termic ce antreneaza generatorul de curent electric, indiferent de temperatura exterioara.


  • Feb 24, 2018
  • Comments: 0
Comments: 0

No comments

Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*