media


Mai jos vă punem la dispoziție un scurt ghid pentru alegerea unei pompe de apă. Pentru gama de pompe oferită de SRL DEWAX vă rugăm să consultați cu specialistii noastra

1. Definiție

Pompa de apă este un echipament folosit la transportul apei din puțuri, lacuri, fântâni în scopul alimentării diverșilor consumatori. Din punct de vedere constructiv pompa are trei componente principale: motorul, unitatea de pompare și carcasa. În funcție de poziționare, pompele pot fi de suprafață ("trag" lichidul dintr-un puț/rezervor) sau submersibile (imersate în lichid, pe care il "împing" către consumator).

2. Principiu de functionare

Apa este absorbita prin stuțul sau fantele de aspirație și "împinsă" cu ajutorul grupului de pompare către consumator.

3. Caracteristicile principale ale unei pompe

Pentru pompele de suprafață:

  • adâncimea maximă de aspirație
  • înălțimea maximă de refulare

Pentru pompele submersibile:

  • înălțimea maximă de refulare, dat fiind faptul ca acestea lucreaza doar cand sunt imersate în fluidul ce se dorește a fi pompat

 

3. Cum alegem o pompă de suprafață?


Trebuie sa cunoaștem cât mai exact adâncimea de aspirație:

  • Pentru aspirație de la maxim 8-9 metri se poate alege o pompă centrifugala de suprafață
  • Daca adancimea de pompare este mai mare de 8-9 metri, vom alege o pompă de suprafață cu ejector

Trebuie să avem în vedere traseul de alimentare până la consumatori (atât pe orizontală cât și pe verticală). În principiu pentru a pompa apa la 10 metri pe verticală (10 metri înălțime coloană apă) avem nevoie teoretic de 1 bar presiune. Astfel, dacă fișa tehnică a pompei menționează faptul că are o înălțime de refulare maximă de 50 metri acest lucru înseamnă ca pompa dezvolta o presiune maximă de 5 bari (atenție: debitul de apa la această înălțime maxima va fi practic zero).

Pentru pomparea în linie dreaptă pe orizontala, pentru fiecare 100 metri de pompare este necesara o presiune de minim 1 bar.

În concluzie:

  • pentru ridicarea apei pe verticală, pentru fiecare 10 metri este nevoie de o presiune de minim 1 bar
  • pentru pomparea apei pe orizontală, pentru fiecare 100 metri este necesara o presiune de 1 bar

Atunci cand se alege o pompă recomandăm să consultați graficul de funcționare al pompei, pentru a calcula debitul necesar la distanța dorită.

4. Cum alegem o pompa submersibila?

Se iau in calcul, în principal, înălțimea de pompare (la câți metri dorim să "ridice" pompa coloana de apă) precum și debitul de apă necesar la înălțimea respectivă. Atenție: se va alege, de pe curba de funcționare a pompei, debitul funcție de înălțimea de pompare.

Este recomandat să alegeți o pompă ceva mai puternică decat ceea ce rezultă din calcule, astfel încât aceasta să nu fie nevoită a funcționa în sarcina maximă.

  • Feb 24, 2018
  • Comments: 0
Comments: 0

No comments

Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*